St. Sebastiaan

Sint-Sebastiaan (Latijn: Sebastianus) was een christen uit Milaan, geboren te Narbonne, uit de derde eeuw na Christus. Hij was onder keizer Carinus soldaat en onder keizer Diocletianus leider van de praetoriaanse garde. Sebastiaans ouders waren christenen. Hijzelf bekeerde zich in het geheim, omdat de christenen toen nog door de Romeinen vervolgd werden, en hielp de mensen die leden onder die vervolgingen. Als soldaat onder Diocletianus zou hij wonderen hebben verricht en hield hij lange redevoeringen. Hij wist de tweeling Marcus en Marcelianus te overreden de marteldood vooral toch te sterven.

Hij viel hierdoor in ongenade bij de keizer, nadat die ontdekte dat hij christen was. Soldaten arresteerden hem en doorzeefden hem op het Marsveld met pijlen. Volgens een ander verhaal werd hij naakt aan een boom of paal gebonden. Veel kunstwerken waar St. Sebastiaan wordt afgebeeld, hebben zowel de paal/boom als de pijlen.

Het standbeen (linkerbeen) is van boven met touw aan de boom gebonden. De rechtervoet is met touw en strik aan de boom gebonden. Beide armen zijn ook vastgebonden aan de boom, de rechterhand achter de rug, de linkerhand achter het hoofd.

Adresgegevens

De Wildenborch
Wildenborchseweg 20
7251 KG Vorden