Twee zandstenen sfinxen uit begin 18e eeuw. De sfinxen op de Wildenborch hebben het bovenlichaam en hoofd van een vrouw en zijn verder leeuw, ze zijn niet gevleugeld. De haren eindigen in vlechten. Beide sfinxen hebben een hoofdbedekking (hoofddoek).
Bij de rechter sfinx loopt de haarvlecht onder de hoofddoek door naar rechterschouder. De hoofddoek is van voren in de hals geknoopt. Het achterlijf is gedraaid, met beide achterpoten aan de rechterkant. Daar ligt ook het uiteinde van de staart. De rechtervoorpoot ligt open, de linkervoorpoot ligt op het grondvlak.
De linker sfinx ligt recht, beide voorpoten naar voren op het grondvlak, de achterpoten plat op het grondvlak. De staart loopt onder het lijf door, het uiteinde ligt aan de linkerzijkant. De hoofdbedekking is langer dan bij de andere sfinx. De haarvlechten, die onder de hoofddoek vandaan komen, zijn van voren in de hals geknoopt.
De sfinx was volgens de Griekse mythologie een gevleugeld monster met het lichaam van een leeuw en het hoofd en het bovenlichaam van een vrouw. Zij plaatste zichzelf op een hoge rots in de buurt van Thebe en de voorbijgangers legde zij een raadsel voor. Wanneer deze het raadsel niet konden oplossen, doodde zij hen. Het raadsel luidde: "Wat gaat 's morgens op vier, 's middags op twee en 's avonds op drie voeten?" Toen Oedipus antwoordde dat dat de mens was, die eerst op handen en voeten kruipt, dan op twee benen loopt en wanneer hij oud is op een stok steunt, stortte de sfinx zich van de rots.
A. Staring heeft ze in 1933 gekocht. Zij hebben eerder gestaan op Rhijnvreugd in Leiderdorp en daarvoor bij het Huis te Swieten. De sfinxen kijken elkaar in de huidige opstelling niet aan, dat was wel het geval toen ze op Rhijnvreugd stonden.