Putto Herfst

Een sculptuur van een meisje met lang haar. Het heeft een (schapen?)vacht om haar schouders die ze met haar linkerhand voor de borst vasthoudt. Met de rechterhand houdt ze een hoorn des overvloeds vast, met vruchten, bloemen en een eikenblad. De rechtervoet staat op de hoorn, waardoor de rechterknie gebogen is.

De sokkel heeft een voor een sokkel ongebruikelijke decoratie, want die houdt een stuk boven de onderzijde op. Het niet gedecoreerde stuk is helemaal glad. De inscriptie die op de bovenzijde is aangebracht luidt: ‘Anno 1664 Eusebius Bor. Bentinck.

De vier zijden zijn met zogenaamde festoenen (hangende clusters bloemen en bladeren) versierd. Aan de AB en CD zijde is een strik met ring aangebracht, waaraan/waaronder bladeren. Iets daaronder aan weerszijden zijn 2 bloemen aangebracht waaraan ook bladeren hangen. Aan de BC en DA zijde zijn drie bloemen aangebracht waaraan bladeren hangen. De onderkanten van de decoraties bestaan uit (zonne)bloemen die rondom de sokkel/zuil gaan.

Datering is eind 17e eeuw, de maker is onbekend. Het beeld is tegelijk met de andere putto, Zomer, gekocht door A. Staring in 1920 voor zijn moeder, mevrouw J.H. Staring-Blussé. De sokkel hoort niet bij het beeld en is tegelijk met de andere sokkel gekocht in juni 1938 door A. Staring bij Katz te Dieren. In 2015 is het beeld op de andere sokkel gezet en zijn beide putti een kwartslag gedraaid, zodat ze elkaar aankijken.

Adresgegevens

De Wildenborch
Wildenborchseweg 20
7251 KG Vorden