Buurtschap De Wildenborch

Door de eeuwen heen zijn er altijd goede banden geweest tussen de inwoners van buurtschap Wildenborch en de bewoners van De Wildenborch.  De dichter Staring bouwde zelfs een school voor de kinderen van zijn pachtboeren. Op verschillende manieren komt de vriendschappelijke band tot uiting:

  • Jaarlijks vindt op het voorplein het 'Oranjefeest' plaats. Wat begon als de viering van de verjaardag van Koningin Wilhelmina, is met de komst van de opeenvolgende troonopvolgers een eigen buurtfeest geworden met muziek van muziekvereniging 'Harmonie Vorden', een eeuwenoude stoelendans, gezellige barbecue en diverse spelen waaronder het zogenaamde 'vogel schieten' om de titel ' Schutterskoning'.
  • De Wildenborchse Kapel is een centraal punt in de buurtschap waar verschillende activiteiten plaatsvinden, waaronder de jaarlijkse Staringavonden. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de kapel en aan de ondersteuning van diverse projecten, zoals buurtkrant ‘de Wildenborcher’. 
  • De tuinen van de Wildenborch zijn een geliefde plaats voor een bruidsreportage. Bruidsparen uit de buurtschap krijgen hier toestemming voor.
  • Als koning Winter de waterpartijen van de Wildenborch omtovert in glad ijs, komt de buurt schaatsen. De ijzers worden vaak ondergebonden langs de grote karpervijver achter het huis, een plek die bereikt kan worden via het zijbos.
  • De (gravel) tennisbaan is niet alleen een plek waar de bewoners van het huis menig uurtje doorbrengen, maar ook buurtgenoten zijn welkom om – in overleg – een balletje te komen slaan. 

Toerisme

De Wildenborch behoort tot de acht kastelen van Vorden en is een echte toeristische trekpleister. Niet alleen het kasteel zelf en haar ligging spreken tot de verbeelding. Ook haar bekendste bewoner, de dichter A.C.W. Staring, is deel van de aantrekkingskracht. Bezoekers die met de auto komen, parkeren deze op een speciaal parkeerterrein aan de Nijlandweg en gaan te voet verder. Fietsers komen de oprijlaan opfietsen. Beide kunnen tot aan het voorplein komen, om daarna over een bruggetje in het bos verder te gaan. Zo brengen jaarlijks meer dan 30.000 mensen een bezoek aan De Wildenborch. Niet alleen wandelen en fietsen zij langs, maar vaak ook wordt er op het gras langs de vijvers gepicknickt of geluierd aan de waterkant, al dan niet met een boekje.

Met de plaatselijke VVV’s worden goede contacten onderhouden. Bij diverse toeristische- of daaraan verwante - activiteiten is de Wildenborch betrokken. Enkele voorbeelden:

  • De achtkastelen route, die ofwel onder begeleiding van een gids, ofwel met een eigen routebeschrijving in de hand afgelegd kan worden.
  • ‘Langs Starings Wegen’, een initiatief van de gemeente Lochem. Een speciale wandel- of fietsroute langs allerlei boeiende plekken en objecten die te maken hebben met de dichter A.C.W. Staring of zijn familieleden. 
  • De zogenaamde wandelroute ‘Grote Veld Route’ start bij De Wildenborch.
  • Jaarlijks vinden er diverse tochten met koetsen of oldtimers plaats, die een ‘tussenstop’ hebben bij de Wildenborch.
  • In 2018 werd Museum Staal (STAring in ALmen) geopend, een initiatief van Pien Pon. In dit museum te Almen wordt aandacht besteed aan "het land van Staring", de Achterhoek. 

Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Adresgegevens

De Wildenborch
Wildenborchseweg 20
7251 KG Vorden